EcoUp pilotoi kierrätysmate­riaalipohjaisia tuotteita Helsingissä

Helsingin Malminkartanoon avattiin 30.6. Suomen ensimmäinen oleskelualue, joka on rakennettu liki kokonaan kierrätetyistä raaka-aineista. Alueen ulkoasussa on hyödynnetty purkutuomion saaneen vanhan Apollon koulun ulkorakenteita. Mielenkiintoiseksi tilan tekevät isot, legoja muistuttavat rakennuspalat.

EcoUp ja Helsingin kaupunki ovat sopineet pilottihankkeesta, jossa testataan sementin korvaavista uusioraaka-aineista valmistettujen Cubeco-rakennuspalojen soveltuvuutta kaupunkirakentamiseen. Cubeco-palat ovat modulaarisia paloja, joita voidaan käyttää erilaisten viher- ja ulkoalueiden rakentamiseen.

Betonituotteita muistuttavien Cubeco-palojen valmistuksessa hyödynnetään kierrätettyä mineraalivillaa. EcoUpin patentoidulla laitteistoilla erilaiset purkumateriaalit, kuten vaikeasti hävitettävä mineraalivilla pystytään jauhamaan uusioraaka-aineiksi. Luodun reseptiikan avulla uusioraaka-aine hyödynnetään osana geopolymeeri-betonin valmistusta, jossa se korvaa sementtiä osana sideainetta. Pilottipuisto koostuu sadasta Cubeco-palasta, joista yhden valmistukseen on käytetty 300 litraa kierrätettyä ja puhdistettua purkuvillaa. Cubecoiden hiilijalanjälki onkin jopa 80 % matalampi betonisiin rakenteisiin verrattuna.

Cubecot auttavat myös pienentämään kierrätyskeskusten loppusijoituspainetta, sillä mineraalivilla tunnetaan yhtenä suurimmista kiinteistä kaatopaikkajätteistä, joka kuormittaa Suomessa 20 miljoonaa kilogrammaa kaatopaikkoja joka vuosi. Euroopassa vastaava luku on 260 miljoonaa kilogrammaa. (Lähde) Cubecoiden valmistuksessa voidaan kierrättää paikallista purkuvillajätettä ja näin auttaa vähentämään neitseellisten raaka-aineiden käyttöä.

EcoUpin ja Helsingin pilottihanke on jatkoa kesällä 2022 käynnistyneelle betoniteollisuuden innovaatiohaasteelle, jossa etsittiin uusiokäyttömahdollisuuksia Laakson sairaalasta puretulle mineraalivillalle. EcoUp sijoittui haasteessa jaetulle toiselle sijalle. Syksyyn saakka jatkuva pilottihanke on kokonaisuudessaan merkittävä, sillä vastaavaa ei ole Suomessa tehty aiemmin.

Pilottipuiston paikka, vanha pergola oli graffitien ja roskien peitossa, mutta se ansaitsi ehdottomasti uuden alun. Se sopi kunnostettavana rakenteena täydellisesti kiertotalousteemaisen puiston osaksi. Puiston värimaailma valikoitui vihreän ja sinisten sävyjen ympärille, jotka tolppien liukuvärjäyksen kera hakevat inspiraatiota vihreästä siirtymästä. Puistoon on tuotu erinlaisia istuskeluun, oleskeluun ja ajanviettoon sopivia kokonaisuuksia. Kuten piknik -kokonaisuus, shakki-pelipiste ja hiukan korkeampi ajanviettotila ”Tunturi”. Lisäksi pergolan viereinen koripallokenttä sai Cubecoista rakennetut vaihtopenkit.

Kuva: Vesa Laitinen, Helsingin kiertotalousklusteri

Helsinki suunnannäyttäjänä kiertotalousrakentamisessa

EcoUp ei ole ainoa, joka on tehnyt työtä kiertotalouden lisäämiseksi Suomessa. Myös Helsingin kaupunki ja eri yhteistyöelimet kuten Kiertotalousklusteri, ovat ottaneet isoja askelia kiertotalouden konkretisoimiseksi kaupunkirakentamisessa. Kaupungilla on voimakas halu edistää vihreää siirtymää ja se ei ole tyytynyt tilanteeseen vain puheen asteella.

– Helsinki haluaa olla mukana edistämässä kiertotalouden mukaista liiketoimintaa. On ollut hienoa seurata tätä hanketta innovaatiohaasteesta aina pilotointiin asti. EcoUp on tehnyt hienoa työtä kiertotalouden parissa jo pidempään ja nyt toteutettava pilotti on hyvä osoitus siitä, sanoo Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman projektipäällikkö Mira Jarkko.

Olemme taholtamme kiitollisia Helsingille luottamuksesta. Uusioraaka-aineesta valmistettuja Cubecoja pilotoidaan kuluvana kesänä Malminkartanossa kaikille avoimessa ja vapaasti käytettävässä pilottipuistossa, vanhan Apollon koulun pihalla osoitteessa Arentikuja 8. Pilotin aikana seurataan materiaalin toimivuutta käytännössä ja Cubecoiden soveltuvuutta erilaisiksi ulkorakenteiksi oleskelutilan muodossa.

 

Lue Testbed Helsingin sivuilta aiheesta

Tutustu Waste X:ään

Tutustu Cubecoon