Ylijäämämineraalivillasta puhallusvillaa

Mineraalivillan tuottajilta, elementtitehtailta ja työmailta kertyy ylijäämämineraalivillaa, jolle ei alkuperäisessä muodossaan enää ole käyttöä. Me teemme siitä puhallusvillaa. Puhallusvillaamme käytetään erilaisissa kohteissa, ja usein juuri niillä samoilla työmailla, joista se alun perin kerättiin. Kätevää, eikö!

Mineraalivillaa ei kannata hukata

 

Mineraalivillan valmistaminen vaatii suuria määriä energiaa: Mineraalivillan perusraaka-aine, kivi tai lasi, sulatetaan suurissa lämpötiloissa, jonka lisäksi prosessi vaatii kaikenlaista jauhamista, kuljettamista ja pakkaamista. EU:n päästöoikeuksien allokointia varten laaditusta raportista ilmeneekin, että yhden mineraalivillatonnin valmistamiseen kuluu energiaa n. 2-5,5 MWh, materiaalista ja tuotantotavasta riippuen*. Vertailun vuoksi: 120-neliöinen, sähkölämmitteinen omakoti- tai rivitaloasunto, jossa asuu 4 henkilöä, kuluttaa vuodessa noin 18,5 MWh.

Loogisinta olisi käyttää kaikki valmistettu mineraalivilla eristämiseen. Käytännössä villan asentamisen yhteydessä syntyy väistämättä ns. leikkuuhukkaa ja tuotannosta ylijäämää. Ylijäämäpalat, leikkuujae, ja mm. sahaamisesta syntyvä puru päätyvät tavallisesti rakennus- ja purkumateriaalina kaatopaikkojen sulkurakenteisiin. Se on harmi, sillä näin käyttökelpoista tavaraa heitetään hukkaan.

Ylijäämämineraalivillan kierrättämistä vuodesta 1998

 

Meillä tähän mineraalivillan ylijäämän haasteeseen havahduttiin jo varhain. Totesimme, että me voimme kerätä ylijäämän sekä leikkuuhukan talteen ja valmistaa siitä laadukasta CE-merkittyä puhallusvillaa. Kehitimme sitä varten omaa teknologiaakin, sekä villan prosessointiin että villan keräämiseen.

Myöhemmin samalla logiikalla sai alkunsa  ReWool-hanke, jossa toimimme yhteistyössä Parocin ja Lassila & Tikanojan kanssa. Yhteinen tavoitteemme on kerätä hyvät materiaalit talteen ja näin parantaa rakennusmateriaalin uusiokäyttöä.

Villan keräämiseen kehitimme Eko-Collect-palvelukonseptin, jossa hyödynnetään Eko-Collect-kontteja. Konttiin mahtuu 3,5-10 tonnia uudelleenkäytettävää ylijäämävillaa. Kontillinen uusioeristeeksi prosessoitavaa villaa säästää energiaa enimmillään 55 MWh, mikä vastaa likimain kolmen keskimääräisen sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa. Säästö syntyy, kun olemassa olevaa materiaalia hyödynnetään tehokkaammin, vähennetään tarvetta uudelle tuotannolle ja neitseellisille raaka-aineille.

Aivan pienestä asiasta ei ole kyse: Me keräämme vuodessa noin 500 villakontillista, ja jokaisessa kontissa on keskimäärin 7,5 tonnia mineraalivillajäämää. Tämä vastaa vuodessa enimmillään noin 1 100  keskikokoisen, sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta, tai vaikkapa 2-3 suuren tuulivoimalan vuosittain tuottamaa energiamäärää. Lisäksi luonto kiittää luonnonystävää, kun villa on vintissä eikä kaatopaikalla.

Meillä ajatellaan, että tuollainen 10 tuulivoimalan verran energiasäästöä vuositasolla tällä touhulla on aika hyvin. Samoin meitä ilahduttaa se, että villa hyödynnetään tarkoin. Materiaalit kuuluu pitää kierrossa.

 

*Methodology for the free allocation of emission allowances in the EU ETS post 2012

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Käytetyn mineraalivillan kierrättäminen merkittävä ekologinen innovaatio

Me olemme EcoUp