Rakennus- ja purkujäte ovat valtava mahdollisuus

Suuri osa rakennus- ja purkujätteestä ajautuu vielä energiajakeeksi tai polttokelvottomana kaatopaikoille, sillä prosessit laajamittaiselle rakennusmateriaalien uusiokäytölle vielä kehittyvät.

Vuonna 2012 voimaan astuneen valtioneuvoston asetuksen tavoitteena oli saavuttaa rakennusjätteelle 70 prosentin kierrätysaste vuoteen 2020 mennessä. Edellytyksen tavoitteen toteutumiselle ovat paremmat kuin koskaan.

Uuden mineraalivillan kierrättäminen on ekoteko

 

Puhtaan mineraalivillan kierrättäminen työmailta ja tuotannon sivuvirroista on varsin vanha juttu: Ylijäämä- ja leikkuupalat kerätään talteen ja kuljetetaan konserniimme kuuluvan Eko-Expertin tuotantolaitokselle. Tehtaalla mineraalivillan palat ohjataan tuotantoprosessiin, ja tuloksena on CE-merkittyä puhallusvillaa valmiina asennettavaksi.

Uuden villan ylijäämävirtojen jalostaminen uudeksi tuotteeksi vähentää tuntuvasti rakennusjätettä. Mutta mitä tehdä purkutyömaiden mineraalivilloille?

Purkuvillan uusiokäyttö muuttaa pelin

 

Mineraalivillan, lasi – ja kivivillan, kierrättäminen on ollut tähän saakka erittäin hankalaa. Villaa ei ole haluttu energiajakeeksikaan, sillä huonosti palavana materiaalina sillä on tapana jättää ikävä sotku jälkeensä. Käytetyn mineraalivillan viimeinen matka on tähän asti suunnannut lähes poikkeuksetta kaatopaikalle, minne se maatumattomana jää pysyvästi.

Purkuvillan uusiokäyttö on nyt mahdollista EcoUp Oy:n innovaation avulla. Käytetystä mineraalivillasta valmistuu uutta, ekologisesti kestävää uusiomateriaaliaa tuotantolaitoksessamme.  Purkuvillasta saatavilla uusiomateriaaleilla voidaan korvata neitseellisiä raaka-aineita mm. asfaltin  ja vaikkapa tiilien valmistuksessa.

Ekologinen hyöty on kiistaton: resurssitehokkuus paranee purkumateriaalien uusiokäytöllä, ja betonirakentamisen päästöt kaventuvat. Samalla purkuvillaa uusiokäyttöön ohjaavien toimijoiden kaatopaikkakustannukset vähenevät.

EcoUp on aloittanut uusiomateriaalin valmistamisen purkukohteista kerätystä mineraalivillasta. Jos haluat valmistaa vaikkapa ekologisempaa betonia, ja miksipä et haluaisi, ota yhteys Ilariin ja Lindaan!

 

Ilari Hirvensalo

Kehitysjohtaja
ilari.hirvensalo@ecoup.fi
+358 40 900 7932

Linda Järvenpää

Kierrätyspäällikkö

linda.jarvenpaa@ecoup.fi
+358 40 197 2303

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Aarre saattaa löytyä yllättävästä paikasta!

Näin me autamme asiakkaitamme parantamaan toimintansa ekologisuutta

Revanssi toimittaa purkuvillaa EcoUpille uusiomateriaali-tuotantoon